Un premi per l’orgull i per a la vista

Series Nostrum Blog

Un premi per l’orgull i per a la vista

Com a primera edició de Festival Sèries Nostrum necessitem tenir un premi identificatiu, de què sentir-se orgullós i, a més, que pugui fer de la teva prestatgeria, un lloc una mica més sofisticat.

Per a això comptem amb Susana Guerrero, la qual ens explica en una entrevista com va ser la creació del premi, com va sorgir i ho va ser desenvolupant. A més descobrim que és amant de les sèries.

Presentació. A què et dediques?

Em dic Susana Guerrero, sóc escultora, sóc artista visual, sobretot treball amb escultura, gravat i dibuix. Encara que últimament també estic fent uns projectes que tenen a veure amb dansa, estic treballant amb Asun Noales i amb Vanesa Aibar. Projectes en els quals també s’incorpora la dansa contemporània i el flamenc i la veritat és que t’enriqueix molt treballar amb ballarins i coreògrafs. Sóc professora i investigadora de la Universitat Miguel Hernández i treball al campus de Belles Arts d’Altea.

Veus sèries? Què sèries t’agraden?

Sí que veig sèries, ara estic veient ‘Cròniques de Frankenstein’ he acabat ‘Aquesta merda em supera’ i ‘Gambito de dama’ ara mateix he acabat aquestes sèries i acabo de veure ‘La Verí’ que també m’ha agradat molt. Busco sempre pel·lícules en què es repeteixi una estètica vintage, una estètica dels anys 40, 50, 60.

Què em pots dir de l’art en les sèries?

Sóc molt fetitxista dels objectes, no sé, m’agraden molt visitar els rastres i trobar-me coses. Llavors crec que igual per això faig el mateix amb les sèries, m’agrada molt tot el que van traient ¿no?

Una cosa que m’agradaria és que en les sèries ia les pel·lícules apareguessin més pintura, més dibuix … però dibuixos originals i estaria genial que fossin de professionals que estan en actiu ara mateix no? Per que a la fi, si la gent va reconeixent escultures que surten a les cases … en les escenes normals de qualsevol pel·lícula, jo crec que això es va quedant. És que, de vegades, la gent [pensa] de les escultures com que has de tenir-les en un lloc i les escultures poden estar en qualsevol lloc: aquí penjades, a terra, en una peanya … en qualsevol lloc, llavors crec que seria bo que el cinema mostrara això.

Com va sorgir la idea per desenvolupar l’escultura de festival Sèries Nostrum?

A mi m’agrada sempre treballar a partir de mites, de llegendes populars, de xafarderies, de supersticions … i just estava treballant en unes plaques que utilitzen a Cuba, que les posen a les entrades de les cases, i tenen una boca amb una llengua i un ull i és una cosa així com: “sempre hi ha un ull que et veu, sempre hi ha una llengua que t’escolta ‘, això m’ho he inventat jo, això de al final. Llavors estava treballant amb aquests ulls quan m’ho van dir … la veritat és que vaig estar donant voltes a quina podria ser la imatge i em va semblar que un ull amb unes celles … em semblava que podia ser bastant rotund i podria tenir [veure] amb les sèries. Ara que tenim els ulls tan oberts feia les sèries. Una cosa que sí que em semblava molt important és que el premi en si no fos simplement una galleda que portés un text, sinó que fos com un objecte fetitxe no? Una cosa que la gent volgués, a més, tindre a la vista a casa seva.

Quins materials has fet servir? Tenen un significat? Procés de creació i càrrega poètica i simbòlica en la peça.

Les peces dels premis estan modelades una per una, a mi a més de modelar m’agrada molt tallarles, llavors quan estan una miqueta més seques les peces estan una mica retalladas, sobretot la part de les parpelles i la del lacrimal i això sí que aquí he intentat donar-li una miqueta de línies no? Una mica més de talla.

La peça està realitzada amb argila blanca i el que està és dibuixada amb llapis negre ceràmic i després el que porta és un esmalt transparent.

He intentat incorporar és que a la pupil·la hi ha com un personatge i una projecció de llum sobre el personatge. A la fin és com si fos un espai dins d’aquest ull.

No és tant com que algú t’estiga veient no? És una cosa que hi és present, no sé com posar-li paraules a això … és una finestra cap a fora però, a el mateix temps, cap a dins.

Institucions i organismes oficials

Col·laboracions i patrocinis

Partners de contingut

Press Enter / Return to begin your search or hit ESC to close.

New membership are not allowed.

X
X